TERFİ ALAN ÇALIŞANLARIN 9 ALIŞKANLIĞI

TERFİ ALAN ÇALIŞANLARIN 9 ALIŞKANLIĞI

Terfi almak, kariyerimizin belli evrelerinde dört gözle beklediğimiz bir şeydir. Bu sadece işimizi iyi yapmaktan daha fazlasını gerektirir. Kariyerinizde bir sonraki adıma geçmek için, karar vericilere daha fazla sorumluluk almaya hazır ve layık olduğunuzu kanıtlamanızı ve bunu anlamalarını sağlamanızı gerektirir. Eğer terfilerin sürekli başkalarına gittiğini görüyorsanız ve onların sizden daha iyi olmadığını düşünüyorsanız, muhtemelen sadece işini iyi yapmaya odaklanan çalışanlardan birisiniz. Bu sürecin düşündüğünüzden çok daha farklı ilerlediğini ne kadar erken fark eder ve adım atmaya başlarsanız hak ettiğiniz yere çok daha hızlı ulaşabilirsiniz.

  1. Liderlik potansiyelinizi gösterin.

Terfilerde mesleki yetkinlik gerekli ama yeterli bir şart değildir. Hatta sorumlu olacağınız birimde olan bitenin tamamının yetkinliğine sahip olmak zorunda dahi değilsiniz. Ama adeta bir orkestra şefi gibi tüm bu koordinasyonu sağlayabilmek zorundasınız. Bir liderin ilk adimi, lider gibi davranmak olmalıdır. Karar verme yetisi ve özgüven sergiliyor musunuz? İşinizin sorumluluğunu alıyor musunuz? Ekip arkadaşlarınızla iletişiminiz yapıcı ve motive edici mi? Ki bu sadece kendi ekibinizi değil, diğer ekipleri de kapsamalıdır.

Liderler, başkalarına rol model olmalıdır. Eğer bir yönetici olmak istiyorsanız, önce bu özellikleri kazanmalısınız.

2. Etkili iletişim ve hizalanma becerisi geliştirin.

Ekipleri ve iç ve dış paydaşları departmanınızın hedefleri doğrultunuzda hizalayabiliyor musunuz yani bir nevi aynı sayfaya getirebiliyor musunuz? Hizalama (alignment) çok kritik bir liderlik özelliğidir. Bu çok bilinçli stratejik ve süregelen bir iletişim çabasını içerir. Başarılı liderler ve yöneticiler çok güçlü bir hizalanma kabiliyetine sahiptir.

3. Kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bunu doğru zamanlarda tekrar tekrar ifade etmekten çekinmeyin.

Yılın başında o yıl için kendinize kariyer ve gelişim hedefleri belirleyin. Bu da yetmez, bu hedeflerinizi yöneticinizle paylaşın. Bazı şirketlerde, özellikle uluslararası şirketlerde bu kurumsal ve formal sürecin bir parçası. Eğer sizin için de öyle ise, bu süreci bir formalite olarak görmek yerine harika bir fırsat olduğunu bilmelisiniz. Diğer taraftan bazı şirketlerde ise böyle süreçler bulunmuyor. Eğer böyle bir şirkette çalışıyorsanız, yine informal olarak böyle bir süreç ve konuşmayı siz oldurabilirsiniz, hatta oldurmalısınız.  

Önünüzdeki 1 yıl ve 3-5 yıl içinde kendinizi nerede gördüğünüzü yöneticinize açıkça ifade edin. Fakat bunun altı dolu bir hedef olması için, sizin gelişim hedeflerinizi de içermesi lazım.  Bu terfiyi almak için, x, y, z alanlarında geliştirmeyi hedefliyorum gibi. Ve tabi bu konuda yöneticinizin katkısı da çok kritik olacaktır. İyi bir yönetici, sizi destekleyerek bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak fırsatlar sunacaktır.

4. Başarılarınızı kaydedin ve değerinizi gösterin.

Terfi istemeye gittiğinizde, yöneticiler size ne kadar değer kattığınızı görmek isteyecektir. Bu yüzden başarılarınızı yıl boyunca bir çalışma portföyü olarak kaydedin. Ancak bu sadece yıl sonunda ortaya çıkarılacak bir süreç olmamalıdır. Yıl boyunca başarılı çalışmalarınızı görünür yapmak zorundasınız ve bu başarıya katkıda bulunan diğer arkadaşlarınızı dahil etmeniz de çok önemli. Bu paylaşımların kendinizi över nitelikte olmaması için bırakın rakamlar ve etkili sonuçlar konuşsun.

5. Bağlantılarınızı ve görünürlüğünüzü güçlendirin.

Her fırsatta yeni insanlarla tanışmaya özen gösterin, ister şirket içi bir etkinlik olsun ister iş arkadaşlarınızla öğle yemeği. Ağ kurmak, kariyeriniz için kritik bir adimdir çünkü gelecekte size destek olabilecek kişilerle bağ kurmanızı sağlar.

Ancak bundan bir adım daha ileri gitmeli ve etkisi güçlü ağlara odaklanmalısınız. Örneğin şirket içinde multidisipliner ve/ya çok uluslu bir projeye katılmak görünürlüğünüzü ve etkisi güçlü ağlarınızı birkaç kat artıracaktır.

6. Sürekli ögrenmeye açık olun.

Gelişiminiz için inisiyatif alin. Yöneticinize kariyerinize yatırım yaptığınızı göstermek için kendinizi geliştirme fırsatları arayın. Bu illa ki yüksek lisans veya doktora yapmak anlamına gelmez. Bunun yerine  örneğin bir seminere veya konferansa katılın. Bu tur adımlar, yalnızca kariyerinize önem verdiğinizi göstermekle kalmaz, ayni zamanda sizi diğer adaylardan bir adim öne çıkarır.

Ancak sürekli öğrenmeye açık olmak bir yaşam biçimi ve bakış açısıdır, bunu göstermelik yapamazsınız, gerçekten bu bakış açısını benimsemeniz şarttır. Sürekli gelişmeye açık olan bireyler her durumu bir öğrenme fırsatı olarak görür ve eleştirilere açıktır.

7.Kendinize karşı şefkatli olun.

Hata yapmaktan korkmayın ve kararlarınızı cesaretle alın. Sonucu olumsuz dahi olsa kendinize karşı şefkatli olun. Kendinizi iç dünyanızda veya dışarıya karşı sözlü olarak eleştirmeyin. Her sonuca öğrenme ve gelişme fırsatı olarak bakın. Öz şefkat ve özgüven birbiriyle oldukça ilişkilidir. Hatta öz şefkat altı daha dolu ve daha somut bir kavramdır. Etkili bir lider öz şefkatle yönetir ve bu dışarıya özgüven olarak yansır.

8. Odaklı konuşun ve odaklı çalışın.

Ne yaptığınız ve ne konuştuğunuz her zaman odaklı, net ve kısa olsun. Odak ve netlik iyi bir lider ve yönetici olmanın en temel koşullarındandır. Bir sunum veya rapor hazırladığınızda kendinize her zaman bunu yüzde 50 kısaltsam nasıl olurdu diye sorun. Sonra bir kez daha onun üzerinden aynı soruyu sorun. Bu şekilde odaklı olma kaslarınız gelişecektir. Sonunda gerçekten yüzde 50’sine mi yüzde 100’üne mi veya yüzde 25’ine mi karar kılacağınız size kalmış. Bu pratikte asıl önemli olan önceliklendirme becerinizi geliştirmenizdir.

9. Duygularınızı yönetme becerinizi geliştirin.

Liderlik ve yöneticilik söz konusu olduğunda duygusal yönetim oldukça kritik bir özelliktir. Ama bu duyguları bastırmak değil onları doğru yönetmek anlamına gelir. Duygularınızı kontrollü bir şekilde gerekli doz ve zamanda ifade edebilmek demektir.

Bugünden başlayarak bu alışkanlıkları hayatınıza dahil edin ve terfi aldığınızı veya beklediğiniz yöneticilik rolünün kendiliğinden önünüze çıktığını göreceksiniz.

KARİYER KOÇLUĞU HAKKINDA BİLGİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ https://youlabcoaching.com/kariyer-koclugu/