İŞ YERİNDE 4 TOKSİK DAVRANIŞ

İŞ YERİNDE 4 TOKSİK DAVRANIŞ

İster iş yerinde, ister özel hayatımızda olsun, ilişkiler i zayıflatan ve hatta bitmelerine neden olan bazı davranış tarzları bulunuyor. Farkında olmadan bu davranışları hepimiz uyguluyoruz veya maruz kalıyoruz. İçindeyken bize normal gelen ve yaparken haklı olduğumuzu düşündüğümüz bu davranışlar aslında o ilişkiyi zayıflatmamıza ve hatta kaybetmemize neden olabiliyor. İşin daha da dramatik tarafı, hiçbiri diğerinden masum olmayan bu davranışlar birbirlerini tetikliyorlar. Bu 4 zehirli ( toksik ) davranışı Fernando Lopez söyle isimlendiriyor.

1. ELEŞTİRME / SUÇLAMA

Her zaman karşı tarafla ilgili bazı memnuniyetsizliklerimiz olabilir. Diğer taraftan, memnuniyetsizlikle eleştirme arasında ince bir çizgi vardır. Memnuniyetsizlik, karşı tarafın belirli bir eyleminden duyulan rahatsızlığı içerirken; eleştirme karşıdaki kişinin kişiliğini ele alır. Yani eyleme değil, kişiye, kişinin karakterine odaklanır.

2. SAVUNMAYA GEÇME

Eleştire / suçlama kadar zehirli olan ve ilişkilerimizi zayıflatan veya bazen bozan bir diğer zehirli davranış şekli ise savunmaya geçmedir. Bu içlerinde en masum görünen zehirli davranıştır. Bundan dolayı da yaparken ilişkimize ve dolayısıyla kendimize verdiğimiz zararın farkında olmayız. Savunma davranışı otomatik olarak eleştirme/suçlama davranışını tetikler. Dikkatli gözlemlerseniz, bazı ilişkilerinizde sürekli bu iki rolden birini almakta olduğunuzu farkedebilirsiniz. Savunma aslında temelinde suçlamayı içerir, çünkü farkında olmadan “suçlu ben değilim” derken aslında karşı tarafa “suçlu sensin” mesajını ima ederiz ki araştırmalar bu yaklaşımın bireylere ve ilişkilerine fayda getirmediğini gösteriyor.

3. KÜÇÜMSEME / ALAY ETME

Küçümseme / alay etme, zehirli davranışlar içinde en zarar verici olandır. Çünkü bireyin ruhsal ve fiziksel sağlığına ciddi zararlı etkileri bulunuyor. Bu başlık altında, şakayla karışık alay etme, söylenme, bıkkınlık ifadeleri, isim takma, imalı konuşmalar, üstünlük taslama ve hatta mobing girebiliyor.

4. DUVAR ÖRME

Bu davranış da ilişkileri zayıflatma ve hatta bitirme konusunda diğerleri kadar zehirli bir davranış şekli. Kendini geri çekme, iletişimi koparma, konuşmama, duygu ve düşünceleri açıklamama bu başlık altına giriyor. Genellikle bireylerin ilişkilerinde bu davranışı seçmeden önce diğer 3 davranışı sergilediklerini veya maruz kaldıklarını görüyoruz. Yani duvar örmeye genellikle ilişkideki zehirli durumun temizlenememesi durumunda rastlanabiliyor. Oysa duvar örme devam ettikçe örneğin karşı tarafta küçümseme / alay etme davranışı daha da fazla tetikleniyor.

.

İLİŞKİLER ZEHİRLİ ( TOKSİK ) DAVRANIŞLARDAN NASIL TEMİZLENİR ?

İlişkilerimizde zehirli davranışlarımızı temizlemenin ilk adımı durumu fark etmekle başlıyor. Zorlandığınız, problemli giden bir ilişkinin içinde olduğunuzda, kendinize sormanız gereken ilk soru “Ben hangi zehirli davranışı sergiliyor olabilirim ve hangi zehirli davranışa maruz kalıyorum?”

Bunun farkındalığını takiben, bu kişiyle olan bundan sonraki dönemde kurduğunuz iletişimde şu

5 maddeye odaklanın.

  1. Somut bir bağlam üzerinden konuşun (yer, zaman v.b.).
  2. Kişiye değil, olan olaya yönelik objektif gözleminizi ifade edin.
  3. “Sen” dili yerine “ben” ve “biz” dillerini kullanın.
  4. Olayın sizin veya durum üzerindeki etkisini ifade edin.
  5. Bundan sonra böyle olmaması için birlikte nasıl bir çözüm getirebileceğinizi sorun.

.

Yeşİm Yerlİ | PCC – Professional Certified Coach by ICF | Karİyer koçu |Yönetİcİ koçu |Takım koçu | Eğİtmen

Yeşim Yerli PCC

.

YEŞİM YERLİ HAKKINDA BİLGİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ https://youlabcoaching.com/yesim-yerli/

.

ÜCRETSİZ TANIŞMA SEANSI İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN https://youlabcoaching.com/iletisim/

.

KARİYER KOÇLUĞU HAKKINDA BİLGİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN https://youlabcoaching.com/kariyer-koclugu/

.

YÖNETİCİ KOÇLUĞU HAKKINDA BİLGİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN https://youlabcoaching.com/yonetici-koclugu/